Het is nogal een stap, relatietherapie. Veel stellen starten pas als de emmer al maanden of jaren aan het overlopen is. Gemiddeld starten stellen pas met relatietherapie 5 jaar nadat de eerste partner heeft aangegeven dat dit nodig is.
Veel stellen die bij ons komen zitten er daarom compleet doorheen. Ik heb vrouwen horen zeggen dat zij stiekem balen als hun man thuiskomt van zijn werk. Omdat de sfeer in huis omslaat zodra hij de drempel overstapt.
Ik heb mannen wanhopig horen zeggen dat zij geen idee hebben wat zij nog kunnen doen. Omdat elk initiatief afgekapt wordt en zij kritiek krijgen op alles wat zij doen. Maar als zij vervolgens veranderen in passieve wezens, wordt dat ze weer kwalijk genomen.
Als je bedenkt dat je tussen je 30e en 45e levensjaar in je prime time van je leven zit. Dan is een relatiecrisis toch wel de laatste manier waarop je deze jaren door wilt brengen.
Daarom is het belangrijk om je in eerste instantie te bedenken wat relatietherapie allemaal voor je oplevert.
Inhoudsopgave
Wat levert relatietherapie op?
In ieder geval gaat jullie communicatie veel beter worden. Veel van jullie conflicten en irritaties ontstaan eigenlijk uit misverstanden omdat jullie dingen voor elkaar invullen. Kijkt je partner bijvoorbeeld boos, dan vul je in dat hij boos op jou is. Terwijl hij in werkelijkheid denkt aan die collega die op het werk al de Zeurmaster wordt genoemd. Maar dat weet jij niet, jij denkt dat jij de oorzaak bent. En daar baal je van, want je hebt niets fout gedaan. Dus reageer je bits als hij aan je vraagt hoe jouw dag was. Die toon raakt iets bij je lief want na een dag met de Zeurmaster is hij allergisch voor het idee dat hij nu een zeurende vrouw treft.
Resultaat: irritaties, misschien wel ruzie. Puur vanwege één gedachte. Dit komt in zo veel varianten voor binnen relaties. Maar na een relatietherapie traject is dat verleden tijd.
Ruzies zijn als vergif voor relaties. Er wordt met verwijten gesmeten en er worden dingen gezegd die je niet echt meent. Als je in een relatiecrisis zit, voel jij je alleen en onbegrepen. Dan zeg je dingen als “jij geeft ook niets om mij! Ik vraag je om op tijd thuis te zijn en dat lukt je nooit! Je bent een egoïstische hufter”.
Jij weet achteraf wel dat je te ver ging. En misschien bied jij je excuses aan. Maar het kwaad is geschied. Als dit soort ruzies vaak voorkomen, eet het alle goodwill en vertrouwen in je relatie op. Tijdens relatietherapie leer precies welke stappen je moet volgen om meningsverschillen uit te praten in plaats van uit te schreeuwen.
Vaak is er ook sprake van een gebrek aan onderling vertrouwen. Er is gedreigd (“als jij bij mij weggaat, zorg ik ervoor dat jij de kinderen nooit meer zal zien!”) of er zijn dingen stiekem gedaan (“waarom app jij zo veel met die collega?”). Relatietherapie helpt om het vertrouwen weer te herstellen.
En nog wat woorden speciaal gericht op de (meeste) mannen: de seks komt pas weer terug als het vertrouwen herstelt is en de vrouw zich weer verbonden voelt met je.
Ok, nu je weet wat relatietherapie op kan leveren is de volgende vraag om te stellen: wat kost het eigenlijk als jullie niets doen?
Wat kost het als je niet in relatietherapie gaat?
Hierboven schreef ik al over de prime time van je leven. Deze is zo voorbij. En het ligt in je eigen handen of je deze tijd gelukkig doorbrengt of ongelukkig. Mijn stelling: het leven is te kort om ongelukkig te zijn.
Maar stel nu dat je ervoor kiest om niets te doen, dan kan het zijn dat iemand anders voor jou de beslissing neemt: je partner gooit het bijltje erbij neer en wil een scheiding.
Gelukkig heb ik geen idee wat dit kost, dus ik heb het even aan ChatGPT gevraagd. Die kwam met een schatting dat de kosten totale kosten van een scheiding tussen de EUR 15.000 en 33.800 liggen voor mensen met een modaal inkomen (modaal, dat is een inkomen van EUR 38.000). Kortom, in het slechtste geval ben je bijna een heel compleet jaarsalaris kwijt aan je scheiding.
In die kosten zitten de kosten voor een mediator, advocaat, notaris, rechtbankkosten, verhuiskosten en een bescheiden budget voor een paar nieuwe meubels.
Heb jij 33.800 euro op de plank liggen voor een scheiding? Zelfs als je dat hebt, dan kan ik mij voorstellen dat je dit liever in iets anders investeert dan een scheiding.
Naast dat een scheiding dus voor veel mensen bijna een faillissement betekent, is het ook een emotionele achtbaan. Want laten we wel wezen, zo’n traject duurt al snel zo’n 6 tot 12 maanden. Op die maanden zal je later met weinig plezier terugkijken.
En zelfs als de scheiding helemaal rond is, blijf je toch verbonden met elkaar vanwege de kids. Hoe ga je dat doen, als je net tot op de laatste cent de alimentatie en boedelverdeling uit hebt onderhandeld?
Maar goed, dan ben je eindelijk gescheiden en kan je nieuwe leven beginnen. Fijn. Of niet? Helaas blijkt uit onderzoek dat de kans op depressies met 180% toeneemt na een scheiding.
En, sorry, maar ik doe er nog een schepje bovenop. Ook de kids lijden eronder. Uit onderzoek van jeugdhulp blijkt dat kinderen van gescheiden ouders tweemaal zo veel problemen als ouders hebben.
Relatietherapie kan dus beter gezien worden als een investering in plaats van een kostenpost. Maar de vraag is: hoe hoog is die investering dan?
De benodigde investering voor relatietherapie
De meeste relatietherapeuten rekenen een bedrag per sessie. Uit onderzoek van de Volkskrant in 2023 onder zo’n 500 relatietherapeuten blijkt dat zij gemiddeld tussen de 120 – 150 euro per sessie kosten. Verder, schrijft de Volkskrant, duurt een gemiddeld traject 15 sessies.
Kortom, relatietherapie kost gemiddeld, in totaal, tussen de 1.800 en 2.250 euro.
Voor dat geld heb je dus bij de gemiddelde relatietherapeut een traject. En bij dat traject hoort een slagingspercentage van tussen de 40 – 60%. Je leest het goed. Ongeveer de helft van de stellen gaat uit elkaar nadat zij ongeveer 2,000 piek hebben afgetikt en 15 uur van hun tijd hebben ingeleverd.
In een vorig leven was ik bankier en werkte ik vaak met advocaten uit New York om contracten te onderhandelen. Als je dan een factuur kreeg, zag je een keurige uitsplitsing: 300 dollar per uur voor de junior associate, 500 dollar per uur voor de associate, 750 dollar per uur voor een senior associate en 1000 dollar per uur voor de partner.
Het prijskaartje hing dus duidelijk af van de ervaring en de status van de betreffende advocaat. En het verschil was ook duidelijk te merken tijdens de gesprekken.
Ze zeggen daar niet voor niets if you pay peanuts, you get monkeys.
En als je relatie op het spel staat, wil je geen monkey tegenover je hebben, dan wil je een wijze uil. Dan wil je een ervaren en goed opgeleide relatietherapeut.
En die zijn nu eenmaal duurder.
Of niet?
Ja, en nee.
Het uurtarief van therapeuten in dienst bij De Relatiespecialist is zeker hoger dan het gemiddelde in de markt. Professionals met hun ervaring, kennis en opleidingsniveau kosten nu eenmaal meer geld. Maar het goede nieuws is dat zij vanwege die expertise veel minder sessies nodig hebben dan de gemiddelde relatietherapeut. Een gemiddeld relatietherapietraject bij ons duurt geen 15 sessies maar slechts 5 tot 10 sessies.
Zo is de investering, voor een geheel traject, bij ons ongeveer hetzelfde als bij een reguliere relatietherapeut. En dat terwijl je een goed opgeleide, ervaren en gespecialiseerde therapeut krijgt. Zie voor een actuele vergelijking deze pagina.
Hoe vermijd ik de monkey en vind ik de uil?
Dat is niet makkelijk want er zijn in Nederland zo’n 4.000 relatietherapeuten. Veel he?
Dat komt onder andere omdat relatietherapeut geen beschermde titel is. Iedereen mag zich zo noemen, ook de bakker op de hoek.
Om ervoor te zorgen dat jij de uil kan onderscheiden van de monkey hebben wij een pdf gemaakt met 7 vragen die je kan stellen.
Deze pdf kan je gratis, zonder je e-mail adres achter te hoeven laten, hier downloaden. Veel succes met de zoektocht naar een relatietherapeut die bij jullie past!