Herken je het gevoel dat je niet meer weet hoe je bepaalde problemen in je relatie op moet lossen? Voor de zoveelste keer hebben je partner en jij dezelfde discussie. Of jullie raken opgeslokt in de drukte van het gezins- en werkleven, waardoor je amper tijd hebt om met elkaar te praten. Jullie leven langs elkaar heen en de tijd die je niet aan je kinderen of werk besteedt, wil je chillen en vroeg naar bed.

Als je merkt dat je in een innerlijke strijd zit en ontdekt dat de verbinding met je partner steeds minder goed is, is dat best confronterend. Enerzijds weet je maar al te goed dat er iets moet veranderen. Anderzijds kijk je weg van die problemen, omdat je de huidige status van je relatie niet wilt accepteren.

Gelukkig hoef je de handdoek niet in de ring te gooien. Jullie relatie is met een mooie reden begonnen en er zijn prachtige kinderen uit voortgekomen. Als de liefde is, kunnen jullie samen ontdekken hoe deze weer te doen oplaaien. En dat is één van de. Wil je weten wat relatietherapie kan betekenen voor jouw relatie? Lees dan in deze blog de 5 redenen waarom relatietherapie voor jou en je partner kan werken.

1. Hulp bij het bespreekbaar maken van de problemen

Het is niet gek wanneer je er moeite mee hebt om met je partner op een constructieve manier te bespreken welke problemen je ervaart in jullie relatie. Overweeg je om in relatietherapie te gaan, dan is dat niet een teken dat je in je relatie hebt gefaald. Integendeel, relatietherapie kan heel goed werken om erachter te komen wat jij en je partner van elkaar nodig hebben. Hulp bij relatieproblemen is absoluut geen reden om te denken dat je hebt gefaald of dat je je moet schamen. De therapeut zal je er geregeld aan herinneren hoe krachtig de keuze is geweest om met je partner in relatietherapie te gaan.

2. Wederzijds begrip

Komt het regelmatig voor dat zowel jij als je partner vasthouden aan jullie eigen mening? Dan kom je niet nader tot elkaar. Een tweede reden waarom relatietherapie voor je kan werken, is om te kijken hoe je elkaar beter kunt begrijpen. De relatietherapeut gaat met jullie in gesprek en luistert zonder oordeel naar beide kanten van het verhaal. En daarbij zal ze door jarenlange ervaring verbanden leggen die door jullie als eyeopeners worden gezien. Hierdoor gaan jullie jezelf en elkaar beter begrijpen. Je zult meer begrip voor elkaar krijgen waardoor jij en je partner samen de win-win oplossing kunnen vinden die voor jullie beiden werkt.

wederzijds begrip waarom relatietherapie

3. Een blik in de spiegel

Als de relatie niet is zoals je die graag voor je ziet, dan is het aan je partner en aan jou om daar verandering in te brengen. De relatietherapeut zal jullie beiden een spiegel voorhouden met betrekking tot je eigen aanpak of manier van communiceren. Dat kan confronterend zijn, maar je zult er ook zeker baat bij hebben. Want er is nooit één schuldige. Relatieproblemen zijn altijd het gevolg van de interactie tussen jullie. Een uitgelezen kans om er gebruik van te maken en dus een goede reden waarom relatietherapie kan werken.

4. Praktische tips voor in het dagelijks leven

De relatie- of huwelijkstherapie bestaat niet alleen uit graven in gevoelens en gedachten. Je relatie verbeteren krijg je vooral voor elkaar door actie te ondernemen. Dingen doen. Daarom krijg je ook praktische tips die je in het dagelijks leven kunt toepassen. Het hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Sterker nog, de therapeut kijkt naar jullie relatie om met tips te komen die bij jullie passen. Dus geen kant-en-klare lijst met probeersels waar jij of je partner zich helemaal niet in kunnen vinden, maar tips die je op een doordeweekse dag gemakkelijk kunt uitproberen en waarbij je meteen het effect ziet. De therapeut weet goed welke tips wel eens voor jou en je partner kunnen werken. Dit is een heel goede en ook leuke reden waarom relatietherapie kan werken.

5. Trainen om bepaald gedrag anders in te vullen

Als je samen met je partner in relatietherapie gaat, dan zetten jullie je allebei in om de relatie ten goede te veranderen. Dat gaat gepaard met effectieve en verbindende communicatie die je tijdens de therapiesessies oefent. Maar ook gedragspatronen worden aangepakt. Het kan zijn dat je een gedrag vertoont dat niet bijdraagt aan het verbeteren van jullie relatie. De spiegel is je voorgehouden, maar wat doe je thuis met de nieuwe informatie die je hebt gekregen? De therapeut helpt jou en je partner om ineffectieve gedragingen aan te pakken en die om te zetten naar een positief patroon, zodat jullie elkaar allebei weer terug vinden.

Werkt relatietherapie voor jou?

Wil je je aanmelden voor relatietherapie, dan mag duidelijk zijn dat je absoluut niet hebt gefaald. Het is heel sterk om samen met je partner op een therapeut af te stappen en uit te zoeken hoe jullie weer naar elkaar toe kunnen groeien. Zodat jullie niet alleen de vreugde uit jullie kinderen kunnen halen en van hun onbevangenheid kunnen genieten, maar dat het moment terugkomt dat je weer ziet waarom je toen verliefd werd op je partner. Reden genoeg waarom relatietherapie voor jullie kan werken.

Gaan jullie de sprong wagen om samen weer met beide benen stevig op de grond te komen? Meld je aan voor een vrijblijvend gesprek en kom erachter wat jullie helpt om te komen tot die fijne relatie. Wil je meer informatie over de mogelijkheden, neem dan contact met mij op. Dan bespreken we samen wat ik voor jou en je partner kan betekenen.

Liefs, Annemieke