Wanneer je net verliefd op iemand bent dan kun je je geluk niet op. De vlinders fladderen stevig door je buik en je hoofd is in de wolken. Je hoopt uiteraard dat dit gevoel nooit over gaat. Maar ergens in je achterhoofd is er wel een stem die zegt: “Dit kan niet eeuwig duren.”
Inmiddels ben je al enkele jaren verder en zijn de vlinders vertrokken. De komst van jullie kinderen heeft ook de nodige impact op jullie relatie gehad. Waar vroeger de prioriteit bij je partner en jezelf lag, merk je nu dat jullie bijna niet meer aan elkaar toe komen. En dat zit je niet lekker. Je voelt aan alles dat je wilt investeren in je partner en je relatie.
Inhoudsopgave
Wanneer is het goed om in je relatie te investeren?
Laat ik voorop stellen dat het altijd goed is om in je relatie te investeren. Geen enkele relatie wordt slechter van investeren in je relatie. ???? Het geeft aan dat jij en je partner jullie relatie belangrijk vinden en er prioriteit aan geven. Super toch?
Ik adviseer je zeker om te investeren in je relatie als jij één of meerdere van deze punten herkent in je relatie:
- Jullie leven de laatste tijd langs elkaar heen;
- Je weet niet echt meer wat je partner bezig houdt;
- Jullie zijn samen meer bezig met ouders van jullie kinderen zijn dan geliefden van elkaar;
- Jullie nemen elkaar vaak voor lief;
- Soms voel je je meer huisgenoten dan geliefden;
- Jullie irriteren elkaar steeds vaker;
- Ruzies komen steeds regelmatiger voor.
Mijn oma (96 jaar) zegt altijd: “Een relatie/huwelijk is een werkwoord.” Daarmee bedoelt ze dat je nooit achterover kan leunen nadat je je partner veroverd hebt. En zij kan het weten want zij is ruim 60 jaar gelukkig getrouwd geweest met mijn opa. Dit is een goed advies maar hoe doe je dit nu? Wat is ervoor nodig om je relatie weer ‘op de rails’ te krijgen?
Hoe kun je investeren in je relatie?
In mijn relatiepraktijk voor stellen met kinderen hanteer ik het principe ‘shit and fun’, Wat bedoel ik hiermee?
Het is belangrijk om zicht te krijgen op wat er mis ging in het verleden (de zogenaamde shit) en hierover met elkaar te spreken. Waarin begrijpen jullie elkaar minder goed? Wat zijn jullie valkuilen samen? Wat zit hieronder? En wat heb je van elkaar nodig om dit in de toekomst te voorkomen?
Daarnaast is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat jullie allebei weer gelukkig zijn met elkaar doordat jullie je allebei geliefd voelen (de zogenaamde fun). Er zijn verschillende manieren om in je relatie te investeren. Juist vanwege deze veelheid is het belangrijk om met je partner af te stemmen wat het is dat hij/zij van je nodig heeft. In mijn praktijk zie ik namelijk dat beide partners tijdens relatietherapie of -coaching hun best doen, maar dat deze moeite niet altijd gezien en/of gewaardeerd wordt door de ander.
Twee simpele voorbeelden:
“Elke week prijkte er bij een stel op de keukentafel een prachtige bos bloemen. Toen de man aangaf dat hij dat voor zijn partner deed, keek zij enorm verrast. “Doe je dat voor mij? Ik dacht dat jij het zelf leuk vond. Zij bleek dit helemaal niet belangrijk te vinden.“
“Als hij het idee had dat het niet zo lekker liep tussen hen dan zocht hij fysiek contact. Hij begon haar te knuffelen en vaker aan te raken. De vrouw had er echter veel meer behoefte aan een goed gesprek tijdens een wandeling. Daar was hij zich niet van bewust. ”
Heel vaak probeer jij je partner te verwennen op de manier zoals jij dat eigenlijk zelf fijn zou vinden. Je geeft aan je partner wat jij zelf heel fijn zou vinden om te ontvangen: of dit nu knuffels zijn, goede gesprekken, een opgeruimd huis, een cadeautje, etc. Maar weet je wat je partner eigenlijk het liefste zou willen ontvangen van jou? Ga hierover met elkaar in gesprek. Laat je verrassen. En dan zul je zien dat je je partner binnen ‘no time’ weer geliefd kunt laten voelen.
Hulp nodig?
Mochten jullie het fijn vinden om eens met een van onze therapeuten sparren over jullie relatie en wat deze nodig heeft? Neem gerust contact met ons op.
Veel succes en vooral plezier met de tips!