Ben je onlangs opnieuw in een discussie terechtgekomen waarbij jij en je partner elkaar maar niet leken te begrijpen? Misschien is het zelfs voorgekomen dat je de spanningen afreageerde op jullie kinderen? Komen dit soort situaties steeds vaker voor, en wil je hier verandering in brengen?

In dat geval kunnen jij en je partner overwegen om in relatietherapie te gaan. Door met een deskundige relatietherapeut in gesprek te gaan, wordt duidelijk waarom jullie zo op elkaar reageren. Zie een relatietherapeut als een beëdigde vertaler die ervoor zorgt dat jullie elkaar weer begrijpen. Dot zorgt ervoor dat jullie weer dichter bij elkaar komen. De liefde tussen jullie is er nog en die gaan jullie herontdekken met behulp van relatietherapie.

In deze blog vind je meer informatie over wat relatietherapie is en hoe wij werken. Tijdens een vrijblijvend gesprek bespreken wij zowel waar jullie tegenaan lopen als wat jullie doelen zijn. Een van onze therapeuten zal jullie uitleggen welke stappen er nodig zullen zijn om jullie doelen te bereiken en hoe lang dat ongeveer zal gaan duren. Vervolgens is de beslissing aan jullie: zijn jullie klaar om weer naar elkaar toe te groeien en de liefde tussen jullie aan te wakkeren?

Wanneer is relatietherapie een goede stap?

We weten allemaal dat een relatie niet als vanzelf verloopt. Dat is ook logisch. Met de jaren verandert er veel in je leven, sommige veranderingen zijn erg ingrijpend. Het krijgen van kinderen is een van die ingrijpende veranderingen. Opeens draait jullie relatie niet meer om elkaar maar om jullie kind. Jullie moeten het samen eens worden over een nieuwe rolverdeling en over het opvoeden. Bij heel veel stellen zorgt dit ervoor dat hun liefdesrelatie langzaam verandert in een relatie als huisgenoten. Vaak zorgt dit ervoor dat jullie elkaar steeds minder gunnen en dat irritaties toenemen. Jullie zitten in een neerwaartse spiraal.

Sommige stellen zien dit gebeuren en denken “als de kinderen groter zijn, dan komt het wel weer goed”. Ben jij zo iemand? En zo ja, wil je echt deze gok nemen en je relatie en gezin op het spel zetten? Of neem jij het heft in eigen hand en onderneem je actie?

Stellen die in actie willen komen zullen zeker baat hebben bij relatietherapie. Zeker als jullie relatie er zichtbaar op achteruit gaat en jullie op eigen kracht maar tevergeefs hebben geprobeerd om toenadering tot elkaar te zoeken. Voortdurende onbegrip, een gebrek aan vertrouwen in de ander en een emotionele afstand tot elkaar zijn rode vlaggen die erop wijzen dat er wezenlijk iets moet veranderen. En als zich dat uit in dagelijkse ruzies en discussies waarbij je de ander niets gunt, dan weet je dat relatietherapie misschien wel de laatste strohalm is om jullie relatie te redden. Begrijpelijk dat je, voordat je je eraan overgeeft, wilt weten wat relatietherapie is en hoe het werkt.

hoe werkt relatietherapie

Wat kunnen jullie verwachten van relatietherapie?

Besluiten jij en je partner om in relatietherapie te gaan? Dat is een mooi besluit dat jullie in veel opzichten gaat helpen. Zie je het als falen of voel je veel schaamte om je aan te melden? Dat snap ik maar dat is nergens voor nodig. Geen enkele relatie verloopt probleemloos. Ieder koppel moet zich inzetten voor een langdurige liefdevolle relatie (zelfs een relatietherapeut!). In plaats van schaamte mag je trots voelen: je neemt verantwoordelijkheid voor jouw rol in jullie relatie en door samen in therapie te gaan, gaan jullie vol jullie relatiegeluk.

Hebben jullie de beslissing genomen om in relatietherapie te gaan, dan beginnen we met geheel vrijblijvend kennismakingsgesprek met een van onze relatietherapeuten. Het doel van het gesprek is om elkaar te leren kennen. Het heeft namelijk alleen zin om met elkaar te gaan werken als er van beide kanten een “klik” is. Is die er niet, dan zullen namelijk ook de resultaten uitblijven. Naast het kennismaken, vraagt de therapeut waar jullie tegenaan lopen. Maar dat is niet het enige. Het is minstens zo belangrijk om te weten wat jullie willen bereiken. Op basis van jullie beginsituatie en jullie doel, wordt er besproken hoe wij denk dat jullie het doel kunnen bereiken. Zijn jullie enthousiast? Dan gaan we ervoor en maken wij een vervolgafspraak.

De relatietherapie sessies duren 1 uur en zijn online of face to face. De sessies worden niet uit de losse pols ingevuld. Onze meest gebruikte therapie vorm is EFT-therapie. Dit is een enorm effectieve manier om jullie weer dichter bij elkaar te laten komen. Maar daar zitten wij niet aan vast. Door andere opleidingen, bijvoorbeeld over familie opstellingen maar ook door jarenlange ervaring als therapeut en coach bedenken wij elke sessie weer waar jullie het meeste baat bij hebben. En altijd met het einddoel voor ogen dat jullie willen bereiken.

Jullie relatie na de relatietherapie bij De Relatiespecialist

Het overgrote deel van de stellen die bij ons relatietherapie volgen blijven uiteindelijk bij elkaar. Zij gaan van een bekoelde en afstandelijke relatie naar een hernieuwde liefde waarin zij elkaar weer hebben gevonden. Tijdens de relatietherapie hebben wij ons in het begin opgesteld als een soort beëdigd vertaler. Doordat jullie elkaar weer zijn gaan begrijpen zijn jullie elkaar ook weer gaan waarderen. Zo hebben jullie langzaam weer het vertrouwen in elkaar teruggewonnen. Goede communicatie, elkaar die mooie dingen weer gunnen en gevoelens van liefde voor elkaar aanwakkeren, dat zijn de resultaten die we voor ogen houden.

Nu je weet wat relatietherapie is en hoe het werkt, is de volgende stap om met je partner in gesprek te gaan over een mogelijke relatietherapie. Vind je partner het lastig of spannend? Benadruk dan dat het eerste gesprek volledig vrijblijvend is. Wij kijken ernaar uit om jullie te ontmoeten en te helpen om jullie relatiegeluk te hervinden. Neem contact op voor meer informatie en ga samen met je partner de uitdaging aan.

Liefs, Annemieke