Relaties zijn een bron van vreugde, maar ook van uitdagingen. Voor veel stellen is het niet eenvoudig om openlijk te praten over ontevredenheid in hun relatie, laat staan om hulp te zoeken. Toch kan het aanpakken van problemen cruciaal zijn om een gelukkige toekomst samen veilig te stellen. In dit artikel gaan we in op de verrassende bevindingen van recent wetenschappelijk onderzoek naar relatietevredenheid en geven we handvatten om te bepalen of en wanneer relatietherapie een goede keuze kan zijn.
Inhoudsopgave
Wetenschappelijk onderzoek naar relatietevredenheid
Eindelijk is er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar relatietevredenheid!
Vorige maand gepubliceerd, vers van de pers dus.
De universiteit van Amsterdam heeft een representatieve steekproef uitgevoerd onder 2.028 Nederlanders die meer dan 6 maanden een relatie hadden.
Weet je hoe lang het duurt voordat partners de ontevredenheid met elkaar bespreken? Gemiddeld 1,5 jaar.
En dan denk je: zodra het besproken wordt, is een oplossing in zicht.
Niet bepaald helaas.
Want dan begint de twijfel.
Kunnen we dit samen oplossen? Hebben we hulp nodig? Zo ja van wie? Hoeveel gaat dat kosten, en hebben wij dat er voor over?
Wanneer relatietherapie denk je? Blijkt dus dat hulp pas ingeschakeld wordt na gemiddeld 3,7 jaar.
Als ik mij verplaats in de schoenen van iemand die serieus ontevreden is in zijn of haar relatie. En ik moet 3,7 wachten totdat er eindelijk echt actie wordt ondernomen… nou… ik zou er niet bepaald gezelliger op worden.
En ik kan mij ook goed voorstellen dat ik veel meer open zou staan voor die leuke vrouw op de sportschool of die collega met wie ik wél goede gesprekken kan voeren.
Helaas zijn er ook stellen die zelfs na 3,7 jaar nog geen professionele hulp krijgen. Want volgens het onderzoek gaat zo’n 15% van de stellen niet in relatietherapie omdat één van de partners dat niet wil. Vrouwen zeiden 2,5x vaker dat hun man niet in therapie wilde dan andersom.
Hoe is dat in jouw relatie?
Denk eens terug naar het moment wanneer jij voor het eerst serieus ontevreden was over jouw relatie?
Hoe lang geleden was dat? En is er sindsdien structureel iets verbeterd?
Zit jij nu al 1, 2 of misschien zelfs 3 jaar te wachten totdat je partner eindelijk klaar is voor professionele hulp?
Als je blijft wachten, geef je hem alle macht in handen. Hij bepaalt of en wanneer jullie de volgende stap nemen. Je stelt je afhankelijk op.
Hoe vaak moet je nog dreigen met een scheiding voordat hij eindelijk de noodzaak ziet voor een volgende stap?
Of je kan zelf het initiatief pakken. De afhankelijkheid van je afschudden en zelf de regie pakken over je eigen relatiegeluk.
Want er is in je eentje veel meer mogelijk dan je denkt.
Misschien heb je al eens van John Gottman gehoord. Hij deed onderzoek naar relaties en kon uiteindelijk de relatieduur van stelletjes voorspellen op basis van zij met elkaar om gingen. Hij zei:
“A relationship is an interaction, and if one part of that interaction changes, the whole system adjusts”.
Of neem Harville Hendrix, de grondlegger van de Imago Therapie. Hij zei:
“You don’t have to wait for your partner to change; change the way you engage with them, and they will respond”.
Wanneer relatietherapie?
Pak de regie over je eigen relatiegeluk!
Het is wetenschappelijk bewezen dat je in je eentje je relatie kan veranderen. Ook zien wij dit al 6 jaar aan de lopende band in onze praktijk.
Al onze kennis en ervaring hebben wij nu in een gestructureerde aanpak gegoten voor vrouwen wiens man niet in relatietherapie wil. Een programma van 6 maanden: Female Only. Dit programma biedt jou alle tools, energie en steun voor een vervullende relatie met je man.
De hamvraag is nu dus welke rol je pakt: blijf je slachtoffer van de omstandigheden waarin je man niets wil of word jij regisseur van je eigen relatiegeluk?
Als de Sint het land uit is, gaan de deuren open voor Female Only. Met een knaller van een deal die alleen gaat naar mensen op een speciale wachtlijst. Gelukkig kan jij jezelf erop zetten via deze link:
Dus wanneer relatietherapie? Het antwoord is: nu! Pak de regie over je eigen relatiegeluk en doe mee, zodat jij niet nog 4 jaar ongelukkig bent in je relatie.