Een cruciale relatiefout die ik vroeger maakte… Met regelmaat…

Ja….. ik beken maar meteen. Ook ik heb mij hieraan schuldig gemaakt voordat ik relatiecoach werd. Ik weet het nog goed. In een café vertelde ik een hilarisch verhaal over hoe mijn toenmalige vriend de waterleiding had geraakt toen hij een plank in de keuken wilde ophangen. We renden af en aan met handdoeken en wisten niet hoe snel we de hoofdkraan moesten dichtdraaien. De conclusie van mijn verhaal was dat we in het vervolg beter iemand met kennis van zaken dit soort klussen konden laten doen. Mijn ex-vriend lachte hard mee en deed er zelfs nog een schepje boven op: hij constateerde dat hij niet eens een plank kon ophangen zonder een zwembad te creëren.

Voor een vrouw is respect belangrijk, voor een man is het een noodzaak.

Naar mate ik mij meer in relaties verdiepte, besefte ik mij dat respect in een relatie super belangrijk is. Voor een vrouw is respect belangrijk maar voor een man staat respect en waardering gelijk aan liefde. Wauw! Had ik dit eerder geweten. Theoretisch had ik het kunnen weten, ware het niet dat mijn ouders geen echte soul liefhebbers zijn. Immers, Otis Redding zong dit al in 1965 in zijn liedje met de toepasselijke titel  ‘Respect’. Hij zong over een wanhopige man die respect wilde van zijn vrouw als hij zijn paycheck mee naar huis bracht. Dit liedje is overigens in 1967 door Aretha Franklin tot een mega hit omgeturnd met haar (spellende) versie: R-E-S-P-E-C-T. Het geldt dus overduidelijk voor zowel mannen als vrouwen. Maar daarover een andere keer meer.

Zelfs als de opmerking of het verhaal met een knipoog is bedoeld, kan deze het zelfvertrouwen van de man aantasten. Als een man van zijn partner het gevoel krijgt dat hij incompetent is, dan tast dat zijn gevoel van mannelijkheid aan. Hij voelt zich niet nuttig. En instinctief gaat een man dan afstand nemen. Echt waar? Een man zal dit misschien niet bewust doen maar het gebeurt wel. Ok, nu weten we als vrouw wat NIET te doen. Maar wat maakt dat een man zich WEL gewaardeerd voelt door zijn vrouw?

Er zijn meerdere manieren om ervoor te zorgen dat een man zich gerespecteerd voelt. Zijn vrienden mogen best grappen over hem maken. Als dit gebeurt in jouw bijzijn, is dat een mogelijkheid om bonuspunten en extra liefde te verdienen. Hoe? Zorg dan dat je loyaal aan hem bent door (subtiel) voor hem op te komen en waarderend over hem te spreken.

Hebben jullie autopech, zijn jullie de weg kwijt of is er ander (klein) leed? Geef hem een kans om jullie problemen op te lossen zonder dat je vooraf je twijfels laat blijken.

Het oog wil ook wat!

Een andere manier waarop een man waardering voelt is als hij ziet dat zijn vrouw nog altijd haar best doet om er voor hem zo aantrekkelijk mogelijk uit te zien. Is het echt zo simpel, Annemieke? Jazeker. Ik raad iedere vrouw aan om af en toe de moeite te nemen om dat joggingpak en die lekkere warme pantoffels te verwisselen voor dat leuke jurkje met die sexy hakschoenen. Betekent dit dat je jouw man op een voetstuk moet plaatsen en moet aanbidden als Griekse God? Zeker niet. Maar misschien helpt dit inzicht je wel als je op het punt staat om de weg te vragen terwijl je partner zich nog inzet om te bepalen welke kant jullie op moeten. Wacht even af en geef je partner de kans om jullie op tijd voor jullie reservering voor die geweldige theatervoorstelling bij de schouwburg te brengen. Je zult dit geduld uitbetaald krijgen in liefde. Let op mijn woorden…

If I could turn back time…

Als ik de tijd terug kon draaien… Als ik weer in dat café zou staan en het verhaal van de plank in de keuken opnieuw vertellen aan onze vrienden? Dan zou ik zeggen dat ik blij was dat mijn ex-vriend zijn best deed om de keuken naar onze zin te maken en dat hij daadkrachtig handelde toen het water de keuken in spoot. En bij de volgende klus in huis? Zou ik aan hem de keuze laten of hij deze zelf zou willen uitvoeren of dat hij dat door een ander liet doen.

Liefs, Annemieke

ps. Vind je het leuk om vaker inspirerende verhalen en tips van mij te ontvangen? Schrijf je dan hieronder in voor de inspirerende tips die ik regelmatig verstuur.

pps. Wil je meer weten over het unieke programma Jouw Droomrelatie die ik speciaal voor stellen met jonge kinderen heb ontwikkeld? Kijk dan snel hier.