Relatieproblemen oplossen is geen eenvoudige taak. Vaak zijn het juist de kleine ergernissen, zoals een dopje dat niet op de tandpasta zit, die uiteindelijk leiden tot grote spanningen. Maar wat kun je doen om die negatieve spiraal te doorbreken? In deze blog deel ik inzichten en praktische stappen om ruzies te verminderen en je relatie sterker te maken. Lees verder en ontdek hoe je conflicten kunt omzetten in constructieve gesprekken – een essentiële vaardigheid voor iedereen die zijn relatieproblemen wil oplossen.

‘Zo ben ik nu eenmaal’

Voor de 3e keer betrapt. En dat terwijl hij zei onschuldig te zijn. Zo ging verging het een Belg bij een alcoholcontrole.

Hij vroeg om vrijspraak omdat hij onlangs had ontdekt dat hij het auto-brouwerijsyndroom had. Oftewel: zijn lichaam zet zelf suiker om in alcohol.

Ik kan mij helemaal vinden in de uitspraak van de rechter. Deze sprak onze zuiderbuur vrij, maar als hij nogmaals wordt betrapt, krijgt hij wél een boete.

De rechter eiste dus ook dat hij ervoor zorgt dat dit niet nogmaals gebeurt. Bijvoorbeeld door zijn dieet aan te passen of een vrijwillig alcohol slot op zijn auto accepteren.

Want van het argument “ik kan er niets aan doen, zo ben ik nu eenmaal” wordt het verkeer niet veiliger.

Ik ben geen rechter die gedragsverandering op kan leggen, maar als ik een euro zou krijgen voor elke persoon in mijn praktijk die zegt “ja, maar zo ben ik nu eenmaal” zou ik nu schathemeltje rijk zijn.

Zeg eens eerlijk. Heb jij wel eens gezegd: “zo ben ik nu eenmaal”? En lost dat jullie relatieproblemen op?

In relaties is dit namelijk een veel gehoord excuus van mensen die lekker in hun comfortzone zitten.

Maar vaak zorgt “zijn wie je bent” voor voor negativiteit in je relatie. Relatieproblemen oplossen? Ho maar.

relatie problemen oplossen

Relatieproblemen oplossen?

Schrijf je in voor onze webinar!

Als “zijn wie je bent” in jouw relatie ervoor zorgt dat jullie elkaar in de haren vliegen vanwege onzinnige redenen als het dopje dat niet op de tandpasta zit, dan kan je twee dingen doen.

Optie 1: je doet niets. Dat is geen goed idee.

Want als je nu al bonje maakt om het dopje van de tandpasta, maak je morgen ruzie om de haren in het doucheputje en overmorgen om die halve banaan die al 3 dagen in de auto ligt te meuren.

Voor je het weet komt een van jullie kinderen naar jullie toe om te vragen: “papa en mama, kunnen jullie alsjeblieft minder ruzie maken?”. Dat wil geen enkele ouder.

Optie 2 is om even bij jezelf na te denken voordat je die woordenstrijd begint.

Vraag jezelf af: waarom vind ik het zo bloedirritant dat het dopje niet op de tandpasta zit? Dan komt het antwoord vanzelf.

Bijvoorbeeld: “Sinds wij kinderen hebben, is ons leven erg veranderd. Wij hebben nauwelijks nog tijd voor elkaar. Onze gesprekken gaan alleen nog maar over wie de kinderen vanavond ophaalt van de opvang en of er broccoli of bloemkool bij de supermarkt gehaald moet worden. Ik heb behoefte aan meer tijd samen zonder afleiding van schermen en duidelijke afspraken over de taakverdeling in het huishouden.”

Zo heb je een gesprek over wat jij nodig hebt, zonder te smijten met verwijten. Het oplossen van jullie relatieproblemen is hiermee begonnen. Zo’n gesprek is gegarandeerd positiever dan die ruzies die je relatie steeds verder in de richting van de afgrond duwen.

Goede gesprekken zonder ruzie zijn één van de 5 stappen voor langdurig relatiegeluk. Wil jij hier meer over horen en ontdekken wat de andere 4 stappen zijn?

Schrijf je dan in voor mijn webinar “De 5 Onmisbare Stappen Voor Langdurige Liefde”. Inschrijven is gratis en kan hier.

WAARSCHUWING: dit is geen webinar waar je lekker achterover gaat zitten en rustig gaat consumeren. Van alleen consumeren wordt je relatie niet beter. Daarom ga ik je in de actiestand zetten. Sta je hier niet voor open, dan is Netflix een prima alternatief!

 

Liefs, Annemieke