In de film zie je vaak twee personen, die niet meer kunnen verschillen dan dag en nacht, samen het huwelijksbootje in stappen. En dan volgt de aftiteling. Maar blijft dit stel zo gelukkig… happily ever after?
Neem bijvoorbeeld de film Notting Hill. Hierin wordt William Thacker, boekhandelaar in Londen, hopeloos verliefd op de Amerikaanse filmster, Anna Scott. Anna en Will kunnen niet meer van elkaar verschillen: Will is verlegen, leeft in een klein wereldje met zijn vrienden en familie en kan stuntelig uit de hoek komen. Anna is een vrouw van de wereld, extravert en lekker ad rem. Zoals iedereen hoopt, komen ze aan het einde van deze superromantische film na een hilarische race door het drukke Londen op tijd voor de persconferentie waar Will zijn liefde kan verklaren aan Anna. Terwijl de aftiteling loopt, zie je een zwangere Anna met Will in een park. Een heerlijk ‘feel good’- einde! In een romantische comedy kan alles gebeuren. De sky is the limit. Maar kunnen twee mensen zoals Anna en Will gelukkig blijven met elkaar? Twee mensen die zo van elkaar verschillen? We willen het graag geloven…. Maar ergens is er ook een stemmetje dat zegt: Zou het Anna niet na een tijdje de keel uit hangen dat Will zo stuntelig is in het contact met andere mensen? En zou Will niet na een tijdje genoeg hebben van alle ‘oppervlakkige’ spotlight-momenten waar hij met zijn beroemde vrouw moet opdraven?

Samen dansen

Een relatie tussen twee personen is altijd een soort ‘dans’ tussen de verschillende karakters. De één (de zogeheten minimizer) houdt zijn of haar gedachten en gevoelens liever voor zichzelf terwijl de ander (a.k.a. maximizer) liever van het hart geen moordkuil maakt. En waar de maximizer graag kleine ergernissen direct bespreekt, probeert de minimizer deze weg te rationaliseren en houdt de ander een beetje op afstand.

Minimizers – struisvogels

De combi van twee minimizers is in de praktijk vaak een goede match: zolang deze twee struisvogels maar niet te lang hun kop in het zand steken als zich een probleem voordoet. Anders worden ze op een dag wakker en blijken ze uit elkaar gegroeid te zijn.

Maximizers – altijd meer!

De combinatie van twee maximizers is ook een goede. Ze willen graag veel contact. Altijd meer! Dus die twee voelen zich fijn bij elkaar, zolang ze ook maar een beetje naar elkaar luisteren.

De sky is the limit

Maar…. Hoe zit dat dan met een relatie tussen een maximizer en een minimizer? Dan wordt de dans wat ingewikkelder. De minimizer heeft als uitdaging om meer contact te zoeken met zijn of haar partner, gevoelens te delen, vaker bij elkaar te zijn en een opmerking als ‘wil je de vaat voortaan IN de vaatwasser zetten in plaats van erOP” in redelijke proporties te zien. De maximizer daarentegen zal in deze dans gaan oefenen met meer dingen zelfstandig te doen. Je partner ruimte te geven voor zijn eigen gedachten en erachter te komen dat niet alles zwart of wit is. Ik denk dus dat voor Anna en Will de sky echt de limit zou kunnen zijn, al zouden zij zich wel bewust moeten zijn van het effect van hun verschillende karakters op hun relatie.

Dans jij mee?

Het is belangrijk om zo vroeg mogelijk in je relatie de verschillen in de persoonlijkheden te onderkennen. Vervolgens ga je samen op onderzoek uit naar wat de leukste manier is om deze verschillen actief gebruiken om je relatie te versterken. Zo kan je zelfs voor meer diepgang zorgen. Immers, een ingewikkeldere dans zorgt vaak ook voor meer voldoening dan een makkelijke dans.

Wil jij dit ook? Kijk dan snel hier voor meer informatie over relatiecoachingstrajecten.

Liefs, Annemieke

Ps. Vind je het leuk om vaker inspirerende verhalen en tips van mij te ontvangen? Schrijf je dan onder aan deze pagina in voor mijn mailinglist.