fbpx

Het is inmiddels schering en inslag dat minister-president Rutte een persconferentie geeft. Heel Nederland houdt dan weer haar adem in… Wat is de status van de pandemie? Gaat Nederland in quarantaine? Welke verdere maatregelen zijn nu nodig? De stress neemt toe in de Nederlandse gezinnen door de genomen maatregelen: alle scholen en kinderdagverblijven moeten verplicht sluiten net als de horeca gelegenheden en niet te vergeten de sexclubs wink. Iedereen wordt geacht zoveel mogelijk thuis te blijven en contact met anderen te vermijden. Ga je in het belang van je gezin toch maar hamsteren of zou er écht genoeg zijn voor iedereen? Stress alom. De kinderen zijn uit hun doen omdat ze niet hun normale ritme kunnen volgen. Ze missen hun vriendjes en vriendinnetjes van school en vervelen zich thuis. Van veel ouders wordt verwacht dat ze ‘gewoon’ doorwerken voor hun werkgever of als ZZP-er. Daarnaast moeten ze hun kinderen een paar uur per dag lesgeven en de rest van de dag entertainen. In mijn omgeving hoor ik vaak: “Hoe dan?!”  Tel daarbij op dat ouders ook hun ontspanning in de vorm van sport en het ontmoeten van vrienden moeten missen. Misschien hebben ze ook zorgen om de gezondheid van familieleden en vrienden. Volgens mij hebben wij alle ingrediënten bij elkaar voor een cocktail voor relatieproblemen. Hoe kun je nu je relatie veilig door de pandemie loodsen?

Drie tips om je relatie goed te houden tijdens de Corona-crisis:

1. Geef elkaar ruimte en tijd.

Er is een reden dat veel relaties stranden na een lange vakantieperiode. Je zit de hele dag figuurlijk op elkaars lip. Dit ben je niet gewend. Irritaties kunnen hoogtij vieren. Tijdens de pandemie is dit niet anders. Je zit met elkaar aan huis gekluisterd. Geef elkaar ruimte en tijd voor jezelf. Me-time is zo ontzettend belangrijk om het ontspannen te houden. Wat kun je nog wel doen waar je ontspanning in vindt? Bij ons thuis is de hometrainer nu erg favoriet.

2. Zeg elkaar waar je mee zit en wat je nodig hebt.

Deze veranderingen doen iets met iedereen. Je dagelijkse routine is compleet veranderd, je mist je familie en vrienden en je maakt je wellicht zorgen. Hoe voel je je op dit moment? Wat heb jij nodig? Als je een duidelijk en concreet verzoek doet aan je partner en je kids (zoals ik voel mij onrustig en wil graag morgenochtend een rondje hardlopen) dan zullen ze waarschijnlijk heel erg hun best gaan doen om dit mogelijk te maken. Een voorbeeld uit mijn gezin: sinds de komst van onze eerste zoon spreken wij elke ochtend allebei onze verwachtingen uit over de dag. Dan zeggen we allebei wat onze eigen en gezamenlijke prioriteiten en wat onze ‘nice-to-haves’ (geen prioriteit maar wel tof als het lukt) van die dag zijn. Vervolgens kijken we samen hoe we dit kunnen inplannen in de dag. Dat valt nog niet altijd mee met alle slaapjes en dergelijke van de kinderen. Maar 9 van de 10 keer lukt het doordat we het belangrijk maken. Je zegt eigenlijk tegen je partner: “Jij doet ertoe. Ik vind het belangrijk wat jij wilt”.

3. Maak geen ruzie over onbelangrijke zaken.

Ik kan mij levendig voorstellen dat kleine irritaties ontstaan als je 24/7 bij elkaar bent. Voel je daar alsjeblieft niet schuldig over. Maar voordat je elke irritatie voor de voeten van je partner en de kinderen gooit, is het handig om jezelf de volgende vraag te stellen: “Doet het er over drie jaar nog toe?” Met andere woorden: is het echt super belangrijk voor je?  Zo nee, let it go!

Om de sfeer in het gezin ondanks alle onzekerheid goed te houden, is het dus belangrijk om jouw gedachten en behoeftes uit te spreken en elkaar de ruimte te geven. Klinkt simpel. En dat is het ook zodra je hier bewust mee bezig gaat. Het opvolgen van deze tips kan het verschil maken: zit jij in maart 2021 met luiers maat 1 in jouw hand of met scheidingspapieren? wink

Tot slot nog twee tips. Als je zin hebt om je even terug te trekken en je wilt wat te lezen: download dan hier mijn gratis e-book met de verrassend simpele formule voor meer liefde in jullie relatie. En als je dan weer klaar bent om te “bonden” met je partner, dan stel ik voor dat jullie lekker samen gaan eten als de kinderen op bed liggen. Dan kan je écht even met elkaar praten. Speciaal voor een heerlijke date night @ home hebben mijn vriend en ik een Spotify playlist gemaakt. Je vindt de link op deze pagina. Deze playlist bevat alle liedjes die ons super veel heerlijke avonden thuis hebben bezorgd. Have fun en als jij nog tips hebt voor die playlist, hoor ik het graag!

Liefs, Annemieke

ps. Vond je deze blog leuk om te lezen? Kijk dan snel hier voor mijn andere blogs, bijvoorbeeld over bekvechten, wat respect voor mannen betekent of over liefdestalen.

pps. Vind je het leuk om vaker inspirerende verhalen en tips van mij te ontvangen? Schrijf je dan onderaan deze pagina in voor de inspirerende tips die ik regelmatig verstuur.