De bioscopen zijn weer open. Heerlijk. Oppas geregeld. Popcorn erbij. Het licht gaat uit. Yes, de film begint!

Op het witte scherm zie je een coach of therapeut die achterover geleund in zijn stoel zit. Af en toe stelt hij eens een vraag, maar luistert niet echt naar de antwoorden. Het enige waar hij eigenlijk aan denkt, is die gepeperde rekening die hij zo weer de deur uit kan doen. Keching*! (*dat was het geluid van een kassa.)

De man is de klos

Tegenover hem zit een stel dat eigenlijk niet in zijn kantoor wil zijn. Nou ja, één van de twee partners wil daar liever niet zijn. In de film is dat altijd de man. En waarom?

De vrouw houdt een ellenlange klaagzang over haar man. Wat hij allemaal niet goed doet. Waar zij allemaal het slachtoffer van is. Werkelijk alle problemen in hun relatie zijn de schuld van man.

Hij heeft haar moedwillig gekwetst. Of haar hij neemt haar voor lief. Maar één ding is zeker: hij moet écht veranderen om hun relatie nog een succes te kunnen maken.

Daarom heeft zij haar man bij zijn haren meegesleept naar een relatiecoach. Om gelijk te krijgen.

Kortom, de man is de klos zodra hij ook maar één voet over de drempel van het kantoor van de relatiecoach heeft gezet. En dat weet hij.

Spoiler alert: allemaal onzin.

Die vele Hollywoord films hebben mensen een beeld van relatiecoaching gegeven dat niet klopt. Nou… om eerlijk te zijn klopt er 1 ding wel: bijna altijd neemt de vrouw het initiatief om contact op te nemen.

Wie heeft er gelijk?

Maar als het traject eenmaal start, zijn zowel man als vrouw 100% aan boord. Zij gaan er beiden voor. Ze willen er echt álles uithalen omdat zij beseffen dat zij samen aan het investeren zijn in de toekomst van hun relatie. De toekomst van hun gezin.

De neuzen staan dus dezelfde kant op. Maar toch lukt het niet om die verbinding te voelen. Het lukt niet om samen een team te zijn. De afgelopen jaren zijn ze elkaar namelijk langzaam aan steeds minder gaan begrijpen en hebben zij verschillende visies ontwikkeld op belangrijke zaken.

En dan komt de vraag: wie heeft er gelijk?

Nog een spoiler alert: dat is compleet irrelevant.

Wat is dan wel relevant? Het feit dat er geen verbinding meer is. En samen gaan wij er achter komen waarom dat is. Welke behoeftes er onvervuld blijven. In dat proces krijgen beide partners de kans om zonder ruzie open en eerlijk naar elkaar te zijn. Niets is taboe.

En dan? Plotseling gaan, zoals in de bioscoop, de lampen aan. Het volle licht dat is ontstaan door jullie eerlijkheid legt de blinde vlekken in jullie relatie bloot.

Zijn jullie dan klaar?

Was het maar zo’n feest. Nu begint het pas echt ???? Want jullie hebben samen patronen ontwikkeld. Als jullie duurzame verandering willen, moeten die doorbroken worden.

Het goede nieuws is dat dit op een leuke manier kan. Je gaat samen aan de slag. Met een focus op de mooie dingen uit jullie relatie. Gaandeweg voel je meer verbinding. Jullie worden weer een team. Jullie kunnen samen de wereld aan! Samen zo’n proces doorlopen maakt jullie sterker dan ooit. Daarom is relatiecoaching het mooiste cadeau dat je elkaar kan geven.

Liefs, Annemieke

ps. Benieuwd naar andere blogs? Kijk dan even hier.