Hoe twee geliefden ruzie maken tot een kunst hadden verheven

“Nee, zo ging het niet!” Beide partners kijken elkaar boos aan. Tijdens een relatiecoaching sessie zitten twee geliefden tegenover mij die beiden overtuigd zijn van hun gelijk. Ze hebben alleen allebei een andere versie van het verhaal. Ze verzanden in details en de ruzie laait weer hoog op. De verontwaardiging wordt niet onder stoelen of banken gestoken. Wat begon als een geweldig initiatief om een romantische maaltijd voor de ander te maken, pakte totaal anders uit. Ik ben getuige van een hevige discussie over het recht om je te bemoeien met de kooktijd van de rijst en wie het eerste een verwensing naar het hoofd van de ander gooide. Tja, ik moet toegeven dat rauwe rijst niet echt een traktatie is. Maar is de gaarheid van de rijst echt belangrijk genoeg om ruzie over te maken?

Right fighters doen het goed in de rechtzaal maar niet thuis op de bank

Ben jij ook een right fighter? Vind jij het fijn om je gelijk te halen? In sommige beroepen, zoals een advocaat die in de rechtbank pleit voor de onschuld van zijn cliënt, is dit een ongelofelijk goede eigenschap. Je zult er succes mee hebben: tevreden cliënten, een goede reputatie en een uitstekend salaris. Maar helaas…. thuis op de bank met je partner zal dit juist tegen je werken. Want besef je goed: als jij deze discussie wint, betekent dat automatisch dat je partner verliest. Laat dit even tot je doordringen: de persoon die jij het allerliefst en leukst op hele aardbol vindt, moet door het stof. En dat is niet echt bevorderlijk voor de intimiteit kan ik je vertellen… Zelfs als jij de discussie wint, zijn er alleen maar verliezers. De sfeer is verpest! De romantiek en seks zijn van de baan! En de maaltijd belandt in de prullenbak.

Bezint eer ge aan het bekvechten begint

Als je weer eens op het punt staat om je te storten in een rightfightersdiscussie met je partner, stel je dan de vraag: Is dit echt belangrijk genoeg om ruzie over te maken? Tuurlijk is het niet lekker als je partner je rauwe rijst voorschotelt. Maar doet dat er over drie jaar nog toe? Wees strategisch in het kiezen van je battles. Bedenk je goed of er misschien een grotere behoefte achter zit. Wil je meer waardering? Dit is dan uiteraard belangrijk om te bespreken. Kijk dus goed wat er te winnen valt door iets bespreekbaar te maken. Denk je dat de opbrengst groot is? En acht je de kans op een succesvolle uitkomst aanzienlijk voor jou én je partner? Then… go for it! Zoek samen naar een win-win-oplossing. Wat is voor jullie beiden een acceptabel compromis?

Koester je tijd samen

De tijd die jullie samen hebben is kostbaar. Zoveel tijd hebben jullie niet met z’n tweetjes aangezien jullie kids ook de nodige aandacht vragen. Om maar niet te spreken over je werkgever, je familie en je vrienden. Dus als jullie dan een moment samen hebben, koester deze en verpest deze niet in met onbelangrijke discussies.

Communicatietips

Communicatie is het #1 probleem in relaties. Dus je bent echt niet de enige die zijn of haar partner af en toe niet begrijpt. Dat gebeurt in de beste relaties. Wil jij meer tips over hoe je het beste kunt communiceren met je partner? Schrijf je dan onderaan deze pagina in voor mijn nieuwsbrief.

Liefs, Annemieke

ps. Wil je meer weten over het unieke programma Jouw Droomrelatie die ik speciaal voor stellen met jonge kinderen heb ontwikkeld? Kijk dan snel hier.