“Mijn man is de ‘trouble maker’ in huis. Als de kinderen naar bed moeten, blijft hij maar met ze spelen. Hij is werkloos. En doet ook nog eens niets in de opvang van de kinderen en het huishouden. Ik werk mijzelf over de kop. Ik heb er een kind bij!” aldus een Chinese vrouw op het aanvraagformulier voor haar echtscheiding.
Inhoudsopgave
Epidemie aan echtscheidingen
Nu de samenleving ook in Nederland weer stapje voor stapje het dagelijkse leven gaat hervatten, vroeg ik mij af hoe het met China gaat na COVID-19. Is er een baby boom gekomen zoals de Chinese overheid had gehoopt? Of is er een epidemie aan echtscheidingen? Het laatste lijkt het geval. Het aantal ingediende verzoeken tot echtscheiding, heeft een recordhoogte bereikt. Ambtenaren kunnen het aantal echtscheidingsaanvragen niet zo snel verwerken. Ze klagen dat de rijen voor hun loket zo ellenlang zijn dat ze geen tijd hebben om een pauze te nemen. Het viel te verwachten dat elke dag zo dicht op elkaar zitten wat doet met je relatie. Bij sommigen is dat in positieve zin doordat ze zich realiseren dat ze het super fijn vinden om bij hun partner te zijn. En bij anderen worden de scheuren in hun relatie door de lockdown pijnlijk zichtbaar.
Wat kunnen wij leren van China?
Ontrouw was voorheen in China altijd de nummer 1 reden van echtscheidingen. Maar aangezien man en vrouw tijdens de quarantaine geen kans hadden om het huis te ontglippen was dit praktisch onmogelijk. Daardoor zijn er nu andere oorzaken aan het licht gekomen: irritaties en een gebrekkige balans tussen inspanning en ontspanning. Ontspanning alleen en ontspanning samen met je partner. Hoewel de lockdown maatregelen in Nederland langzaam versoepeld worden, zijn de oorzaken voor de echtscheidingen in China ook voor Nederland relevant. Daarom heb ik vier tips om te voorkomen dat ook Nederland een echtscheidingsepidemie tegemoet gaat.
Tip #1: zorg elke dag voor tijd voor jezelf
Coronacrisis of niet. Een goede balans tussen inspanning en ontspanning is super belangrijk. Tijd voor jezelf moet dus altijd op je prioriteitenlijstje staan. In de luchtvaart weten ze dat het zo werkt. De stewardess geeft bij aanvang van elke vlucht instructies voor als het vliegtuig onverhoopt in de problemen komt. Je wordt verzocht om eerst je eigen zuurstofmasker op te zetten en daarna pas die van je kinderen. Dat vergroot de overlevingskans van jullie allemaal. Anders leg je al direct het loodje. ???? En zo is het ook in het echte leven. Investeer in jezelf en je relaties zullen hier de vruchten van plukken. Ik ben sinds enkele weken gestart met vroeg opstaan. Om 5.00 uur gaat mijn wekker. Terwijl de rest van het huis nog op één oor ligt, geniet ik van de rust in huis en van mijn me-time. Heerlijk! En wanneer ik dan kindervoetjes boven hoor trippelen, dan ben ik opgeladen en een leuke gezellige en lieve mama en partner. Bekijk voor jezelf welk moment van de dag het beste bij jou past. En block deze in je agenda. Hoe dan ook!
Tip #2: Speel met je partner
Het hoeft niet allemaal zo serieus zoals de Chinese vrouw aan het begin van mijn blog. Er zijn genoeg manieren om samen met je partner ontspanning te zoeken, bijvoorbeeld door humor in je relatie te brengen. Ja, we zitten in een crisis maar dat betekent niet dat we ons schuldig hoeven te voelen als we plezier met elkaar maken. Verras je partner bijvoorbeeld door een rollenspel te spelen: “Dag meneer/mevrouw, wat kan ik vandaag voor u betekenen? “ ???? Als je samen lacht en plezier maakt, gaat het weer stromen tussen jullie.
Tip #3: Wacht niet op een goede reden voor seks
Een andere goede manier om ontspanning te brengen in je relatie is seks. Misschien ben je moe, heb je stress of ben je bang dat de kinderen het horen. Er is altijd wel een reden om geen seks te hebben. Maar wat als je het omdraait? Wat als je gewoon start? Dit geeft je relatie een boost. En het is bewezen dat je van seks nog meer zin in seks krijgt. Dus why not?! Creëer een fijne sfeer en geniet ervan.
Tip #4: Zoek een relatiecoach
Misschien is het tijdens de lockdown periode duidelijk is geworden dat er problemen zijn in jullie relatie en merk je dat je er samen niet uit komt. Deze problemen gaan niet vanzelf weg zodra het “normale” leven weer terugkeert. Zorg ervoor dat jullie niet eindigen zoals zoveel Chinese stellen. Het kan zo’n enorme verlichting zijn om onder begeleiding van een relatiecoach samen open en eerlijk over jullie relatie te praten. Mijn coachees vertellen naderhand eigenlijk altijd dat ze zich tijdens een coachingssessie zo veilig voelen om ook over moeilijke onderwerpen met hun partner te praten. Dit is lastiger als je samen thuis bent. Dan kun je allebei emotioneel raken en kan de situatie escaleren. Aan tafel bij een relatiecoach gebeurt dit maar zelden. Vervolgens krijg je handvatten zodat je relatie weer toekomst proof kan worden. In mijn praktijk is ook de mogelijkheid van online relatiecoachsessies. Wil je meer weten over relatiecoaching? Kijk dan even op deze website.
En misschien vraag jij je af hoe het dan zit met die irritaties die ik als reden noemde voor Chinese echtscheidingen? Nou, die zijn vaak een gevolg van het feit dat mensen niet lekker in hun vel zitten en minder verbinding voelen met hun partner. Zodra je meer tijd voor jezelf neemt, humor terug brengt in je relatie en meer verbinding creëert (bijvoorbeeld door seks), dan nemen de irritaties vanzelf af.
Veel succes maar vooral veel plezier met mijn tips! Laten we er samen ervoor zorgen dat de Nederlandse relaties beter uit de crisis komen dan de Chinese!
Liefs, Annemieke
ps. Benieuwd naar andere blogs? Kijk dan even hier.