“Ha Annemieke, wat gezellig dat je belt!”, klinkt het aan de andere kant van de lijn. Mijn 93-jarige oma en ik hebben een goede band. Gisteren was precies zes jaar geleden dat mijn opa na een kort ziekbed stierf. “Weet je, Annemieke, je opa en ik zijn meer dan 60 jaar samen geweest. We hebben samen een rijk leven gehad. We zijn zo lang bij elkaar geweest. Dat is niet iedereen gegund. En natuurlijk was het niet allemaal even leuk. Maar we zijn wel ontzettend blij en gelukkig met elkaar geweest. Het was echt een lieve man.”

Ik vroeg mijn oma wat volgens haar (en zij kan het weten!) HET geheim is van ‘Happily ever after’. Wat moet je doen om lang gelukkig te blijven met je partner? Mijn oma was hierin heel duidelijk: “Je moet gewoon veel voor elkaar over hebben, dat is HET geheim. Samen met mijn oma haal ik herinneringen op aan opa. Hij was voor mij een fijne opa. Af en toe een tikkeltje koppig. Wanneer ik dit ter sprake breng, begint mijn oma hard te lachen. “Ja, hij wist wat hij wilde.” En dat is dus het tweede geheim: “Twee mensen, twee meningen. Je moet het wel samen oplossen. Je opa en ik waren het gerust niet altijd eens maar het is zo belangrijk om het weer goed te maken met elkaar.” Met een grote lach op mijn gezicht hang ik een half uur later op.

Wegcijferen: nog van deze tijd?

Het geheim van een gelukkige relatie is volgens mijn oma simpel. Je moet jezelf af en toe weg kunnen cijferen en in dienst van de ander stellen. “Kunnen wij dat tegenwoordig nog wel? Was dat 70 jaar geleden niet veel normaler?”, popt er in mijn hoofd op. We zijn steeds meer gericht op onze eigen behoeften en zijn zo gewend dat onze eigen behoeftes direct vervuld worden. Willen wij een nieuwe laptop? Dan bestellen we die online en binnen 24 uur hebben we ‘m in huis. Maar in een relatie werkt het niet zo. Je kunt niet met een druk op de knop een dosis ‘geluk in de liefde’ bestellen. Nee, je zult jezelf moeten wegcijferen en moeten investeren in je relatie en je partner ennnnnnn…. je ziet niet direct resultaat.

Ruzie maken zorgt nog altijd voor vuurwerk

Aan samen ruzie maken is volgens mij in 70 jaar weinig veranderd. Dit gaat sommige mensen nog steeds beter af dan anderen. Bij sommige mensen betekent ruzie altijd vuurwerk. En dat komt vooral door botsende karakters. Maar vrees niet: ook als een ruzie tussen jou en je partner soms iets te veel uit de hand loopt, is er nog hoop! Laat ik je wat vertellen over hoe ons brein werkt. Gedrag dat direct leidt tot plezier en genot wordt geautomatiseerd: dit gedrag ga je bewust én onbewust laten zien. Gedrag dat je pijn of een slecht gevoel geeft, wil je vermijden. Neem bijvoorbeeld Henk (een fictieve typische Nederlander), die tijdens ruzies heftig reageert op zijn partner Ingrid (net zo fictief als Henk). Henk voelt zich snel aangevallen en vat dingen persoonlijk op. Hierdoor kan hij tijdens een ruzie zijn emoties vaak niet controleren en krijgt Ingrid een stortvloed van verwijten over zich heen waardoor hun ruzies bijna altijd escaleren. Ik noem zo’n stortvloed aan verwijten ‘vuurballen afvuren’.

Van vuurballen naar meer relatiegeluk

Aangezien het voor niemand fijn is om een vuurbal te moeten incasseren, ook voor Ingrid niet, heeft zij Henk een oplossing voorgesteld. Ingrid heeft aan Henk gevraagd om bij onenigheid niet direct te reageren maar gewoon te luisteren zodat hij begrijpt wat Ingrid bedoelt. Vervolgens neemt Henk een moment om er over na te denken, en hij mag daar de tijd voor nemen. Misschien wel een uur. Dat houdt voor Henk in dat hij een uur lang aan het overdenken is wat hij voelt en hoe hij Ingrid in dit conflict het meeste tegemoet kan komen. Dit gaat keihard tegen zijn geautomatiseerde gedrag in. Daarom is dit op de korte termijn een super vervelende oplossing voor Henk. Hij verliest iets: zijn directe reactiemogelijkheid en de opluchting van het uiten van zijn frustratie, boosheid of verdriet. Daarom zullen zijn lijf, zijn gevoel en zijn gedachten er alles aan doen om dit te saboteren.  Maar op de lange termijn zal Henk beter kunnen luisteren en minder de drang hebben om meteen te reageren. Bovendien zal hij geen uur meer nodig hebben om na te denken. De conflicten escaleren minder doordat Henk er geen ondoordachte kwetsende dingen meer uitflapt tijdens de verhitte discussie. Henk en Ingrid zullen steeds meer op elkaars behoeften kunnen ingaan worden steeds gelukkiger. Misschien zelfs zo gelukkig dat zij net als mijn oma en opa 60 jaar bij elkaar zullen blijven!

Ik hoop dat de tips van mijn oma jou geïinspireerd hebben. Al is het lastig om te voorkomen dat je weer in je oude ‘egoïstische’ gedrag terugvalt. En wat is de juiste balans tussen jezelf wegcijferen voor je partner zonder dat je verliest wie jij bent en wat jij wilt?  Wil je meer stappen maken? In mijn training ‘Jouw Droomrelatie’ begeleid ik jullie bij het formuleren én behalen van jullie relatiedoelen. Ik leer jullie de wetenschappelijk bewezen methodieken om voornemens ook écht uit te laten komen. Jouw droomrelatie ligt dus binnen handbereik. Doe jij ook mee? Binnenkort is de training beschikbaar. Je vindt alvast meer informatie als je hier klikt.

Liefs, Annemieke

ps. Vond je deze blog leuk om te lezen? Kijk dan snel hier voor mijn andere blogs, bijvoorbeeld over bekvechten, wat respect voor mannen betekent of over liefdestalen. Je kan je ook onderaan deze pagina inschrijven om vaker inspirerende verhalen en tips van mij te ontvangen.

pps. We hebben weer wat nieuwe liedjes toegevoegd aan de Spotify date night @ home playlist. Je vindt de link op deze pagina.