Als relatiecoach zie ik veel relaties waarin partners elkaar even niet kunnen vinden. Laat staan begrijpen. Dikwijls heeft dit te maken met een ingrijpende gebeurtenis, zoals nu ten tijde van de coronacrisis het verlies van je vrijheid, de nabijheid van je familie en vrienden en je ontspanning. Nu zal je misschien denken: “Is dat niet wat overdreven, Annemieke?” Maar dat is het niet. Je wordt natuurlijk niet vastgeketend maar met de vrijheid zoals je deze voorheen kende, is het wel gedaan. Je vriend(inn)en kun je niet meer zien. De bootcamp in het park behoort niet meer tot de mogelijkheden. Zelfs dat drankje in het café in de buurt zit er niet meer in. Zo los van elkaar klinkt het allemaal niet als een ramp, maar het heeft wel degelijk invloed op jouw stemming en humeur. Jouw routine is verstoord. De mogelijkheden tot ontspanning zijn geminimaliseerd. Daar tegenover staat dat de stress is gemaximaliseerd: onzekerheid over gezondheid, kinderen thuisonderwijs geven en ook nog vanuit huis presteren op je werk. In mijn vorige blog heb ik al 3 tips gegeven om jouw relatie corona-proof te maken. Maar door gesprekken met vrienden en klanten heb ik mij gerealiseerd dat er nog een belangrijke verduidelijking nodig is. De stress die de coronacrisis veroorzaakt wordt namelijk door mannen en vrouwen op een andere manier verwerkt. En dat is een potentiële bron voor conflicten.
Daarom ga ik jou nu iets super belangrijks vertellen over één van de grootste verschillen tussen mannen en vrouwen en de manier waarop zij ‘dealen’ met stress en emoties. Disclaimer: Dit geldt uiteraard niet voor élke vrouw en élke man. Dus voordat je een label op het voorhoofd van je partner plakt: check even of het ook echt klopt. Hoewel, de kans is groot dat het jou super bekend voor zal komen: dan hoef je het natuurlijk niet te checken .
Inhoudsopgave
Mannen en vrouwen lossen problemen op in een verschillende volgorde
Goed, ter zake. De kern is dat vrouwen over hun stress en gevoel willen praten terwijl mannen liever eerst hun ‘shit’ willen oplossen voordat ze erover praten. En dit zorgt voor problemen in het dagelijks leven. Beide partners hebben namelijk een ander uitgangspunt: eerst dealen met je problemen en dan pas verwerken (mannen dus) of het verwerken door er over praten (overigens zonder dat de problemen opgelost dienen te worden) en daarna pas nadenken over een mogelijke oplossing (de vrouwen). Zoals je ziet, verschillen mannen en vrouwen dus in volgorde van aanpak. En dit leidt in veel relaties tot misverstanden: vrouwen die zich genegeerd voelen door hun partner en mannen die zich niet gewaardeerd voelen omdat de vrouw hun advies in de wind slaat. Mannen zijn immers door moeder natuur getrakteerd op een ‘help-gen’. Wanneer zij hun partner zien lijden onder de stress willen zij graag dit wegnemen en de kwestie zo snel mogelijk oplossen. Dus geven ze adviezen of komen ze zelf in actie. Echter, de vrouw is helemaal nog niet in het stadium van het oplossen. Zij wil ‘gewoon’ dat er naar haar geluisterd wordt. En hoe goed bedoeld de acties en adviezen ook zijn van de man… het werkt averechts. De vrouw voelt zich niet gehoord, hetgeen onbegrijpelijk is voor de man want die heeft net 15 oplossingen aangedragen voor het probleem en denkt: “Wat wil je dán van mij?”
Maar niet alleen de mannen begrijpen de vrouwen niet altijd. Andersom is dat net zo goed het geval. Nu is het dus jullie tijd om op te letten, dames! Mannen gaan op een andere manier om met stress en emoties. Zij hopen ontspanning te vinden door afleiding te zoeken. Die gaan lekker voetbal kijken (waarschijnlijk in deze tijden een herhaling van een legendarische wedstrijd van een paar jaar geleden). Om op dát moment te vragen wat er is, is geen goede timing. Laat hem lekker voetbal kijken (ja, zelfs als het een herhaling is!). Hij zal vanzelf naar je toekomen als hij het heeft uitgedokterd. Dan word je deelgenoot gemaakt. Voel je dus alsjeblieft niet genegeerd. Het heeft niets met jou te maken.
Wanneer jullie dit van elkaar begrijpen en hier jullie weg in kunnen vinden, hebben jullie alweer een potentieel explosief onschadelijk gemaakt en heel wat collateral damage vermeden. Keep up the good work!
Liefs, Annemieke
ps. Vond je deze blog leuk om te lezen? Kijk dan snel hier voor mijn andere blogs, bijvoorbeeld over bekvechten, wat respect voor mannen betekent of over liefdestalen. Je kan je ook onderaan deze pagina inschrijven om vaker inspirerende verhalen en tips van mij te ontvangen.
pps. Wat cool dat er al veel mensen naar de Spotify date night @ home playlist hebben geluisterd! Heb je ‘m gemist? Je vindt de link op deze pagina.